🔥 De feestdagen komen eraan… Wacht niet langer en plaats jouw bestelling op tijd! Havendrop bestel je hier!

Rotterdam is hot en heeft in de afgelopen jaren internationale waardering gekregen van o.a. The Wall Street Journal, New York Times en Lonely Planet.

Rotterdam Inspiratiebron

Wat is het dat deze modderige plek in de Hollandse rivierdelta deed uitgroeien tot de grootste haven ter wereld?


Rotterdammers zijn heel ondernemend en durven wel wat aan: eerst bouwen ze in zo’n achthonderd jaar bij het riviertje de Rotte een dam uit tot een grote en belangrijke haven aan de Maas. Dan graven ze de Nieuwe Waterweg zodat die haven de belangrijkste toegang tot Europa wordt. Ze zijn een van de eersten die de enorme kansen inzien die de container voor vervoer over water, weg en spoor biedt. De schaalvergroting in de scheepvaart werd ook snel opgemerkt: Rotterdammers maken gewoon nieuw land in zee, de Maasvlakte, om daar de allergrootste schepen te kunnen ontvangen.

Een vroeg inzicht in het belang van de container voor de handel over zee en land maakte dat het zelfs een tijdlang de grootste haven van de wereld was.

Dat inzicht word anno nu voortgezet in de toepassing van logistiek en innovatieve digitale technieken. Zo is Rotterdam vandaag de dag de modernste haven ter wereld. Zo’n 130.000 zee- en binnenvaartschepen worden per jaar behandeld, waarbij de container een hoofdrol speelt. Schepen van 400 meter lengte en een diepgang van 16 meter kunnen in Rotterdam terecht. En daar liggen dan meer dan 15.000 containers op! En de ontwikkelingen gaan door: In juli 2019 is de eerste blokchain-container in Rotterdam gelost. 

De ondernemende geest uit 1200 is vandaag de dag nog volop aanwezig en actief.

De hele wereld heeft dat nu ook ontdekt. De stad wordt met stip in reisgidsen en internationale kranten vermeld. Jaarlijks meren veel cruiseschepen aan en bezoeken miljoenen toeristen de havens, de Euromast, de Markthal of de Erasmusbrug. De prachtige gebouwen, de open mind van de Rotterdammers en het internationale karakter van de stad worden zeer gewaardeerd.

WhatsApp WhatsApp ons